Wat is een Huidlymfoom

Huidlymfoom is een zeldzame vorm van kanker. Lymfoom is een vorm van kanker die begint in cellen die lymfocyten heten. Lymfocyten zijn een soort witte bloedcellen. Ze zijn onderdeel van het afweersysteem.
Als een lymfoom ontstaat in lymfocyten die in de huid zitten en waarbij de lymfoomverschijnselen beperkt zijn tot de huid, dan heet dit een huidlymfoom. Een ander woord voor huidlymfoom is cutaan lymfoom. (Cutis betekent huid).
Huidlymfoom is een zeldzame vorm van kanker. Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 175 mensen een huidlymfoom. Een huidlymfoom is niet besmettelijk. Omdat een huidlymfoom een zeldzame ziekte is, wordt de diagnose huidlymfoom soms pas laat gesteld. Veel huidlymfomen zien er in een vroeg stadium namelijk uit als eczeem of andere goedaardige huidaandoeningen. Een ander woord voor huidlymfoom is cutaan lymfoom. (Cutis betekent huid).

Er zijn veel verschillende soorten huidlymfoom. Grofweg zijn huidlymfomen in te delen in twee groepen: lymfomen met T-cellen en lymfomen met B-cellen. De T-cel en de B-cel zijn verschillende soorten lymfocyten. Ze hebben allebei hun eigen rol in het afweersysteem. Een huidlymfoom kan zowel uit een T-cel als uit een B-cel ontstaan.